torsdag 25 augusti 2011

Upphovsrätt och fotografier online

Det är ganska spännande det där med upphovsrätt. Många omedvetna bloggare laddar upp alla foton de hittar på Internet som de tycker kan passa på deras sida, utan att tänka på de konsekvenser detta beteende kan innebära.


Det är många nollor på de belopp man kan råka ut för i böter om man stjäl ett foto. Sökmotorerna gör ingenting annat än att söka igenom sidor på Internet så när du laddar ner en bild gör du det inte från Google utan från en hemsida som äger bilden.

Hur gör man då för att hitta bildmaterial för sin blogg? Ett alternativ är förstås att leta rätt på en bra sida som faktiskt innehåller fotografier vilka vem som helst har tillstånd att ladda upp. Ofta kräver sådana sidor att man antingen betalar för bilderna eller tillkännager upphovsmannen med en länk från den sida där du lägger upp bilden. Free Digital Photos är en av de största sidorna som specialiserat sig på detta, och således ett bra exempel.

Annars kan man förstås alltid kontakta en sida som har en passande bild och fråga snällt om man får publicera den på sin sida. Det har jag själv gjort otaliga gånger och de flesta brukar svara positivt. Dessvärre är det samtidigt många som inte svarar alls.

De allra bästa är förstås att ta sina egna fotografier och publicera dem!

Inga kommentarer: