söndag 31 juli 2011

Ack, fort det går fort, sedan är juli slut

Många delar min frustration som direkt kan kopplas till att det är den sista juli och sommaren är snart över för min del. Bland positiva saker med den här sommaren bör det nämnas att jag har bloggat så gott som varje dag på Digitalkamera. Bland negativa saker bör det nämnas att jag knappt har fotat något.


Under min tid i Bratislava var jag skolfotograf och tog tusentals bilder varje år. Totalt kom jag väl upp i närmare 20,000 tror jag, om jag räknar alla de olika digitalkameror jag använde. Man kan ju alltid hoppas att min nästa destination - Brighton i England där jag ska bo i tre år - bjuder på fler möjligheter att fota än tiden i Uppsala, Sverige har gjort.

lördag 30 juli 2011

Hur bra är egentligen Amazon?

Amazon är helt enormt, nästan lite Big Brother-varning. Jag förknippade alltid sidan med böcker - en väldigt stor boksida helt enkelt. Dock så har jag nu insett att de faktiskt är återförsäljare av allt från böcker och filmer till mjukvara, digitalkameror och musikinstrument.


Har man hittat en fotoapparat som man är nöjd med kollar man troligtvis in den lite extra på tillverkarens hemsida. Det är dock alltid billigare att köpa från Amazon än att köpa från tillverkaren.

För Adobe Photoshop Elements hade jag fått betala ca 950 kr hos Adobe. Hos Amazon.co.uk betalade jag ca 550 kr. Visst, frakten till Sverige är inte den snabbaste, men de låga priserna kompenserar för det!

torsdag 28 juli 2011

Mac Review Zone listar bästsäljare

Jag har diskuterat bästsäljande kameror den här veckan, och hur bra försäljning accelererar och leder till mer bra försäljning. Om många köper dem, så måste de vara bra!


Här finns en mer ordentlig och utförlig lista med bilder och priser på de kameror som har sålt bäst under senaste tiden. Ta gärna en titt och välj ut den digitalkamera som passar dina behov just nu. För det är en garanti att kamerorna är bra.

onsdag 27 juli 2011

Mor använder allt kameran för lite!

Imorgon fyller min mamma år igen. Förra året diskuterade jag hennes födelsedag i ljuset av en av hennes presenter - en systemkamera. Hon har använt den en del men hade hon varit jag hade det blivit mer än så.


Mamma är lite emot att fota runt på paparazzi-maner som jag har haft en tendens att göra genom åren. Hon vill ta "riktiga" foton. Vänta på de "riktiga" ögonblicken. En vacker trappuppgång, en förtjusande liten stuga på landsbygden, en blommande äng.

Problemet är att när hon hittat dessa ställen har hon oftast inte digitalkameran med sig.

tisdag 26 juli 2011

Tricket - att köpa det gamla men bästa

Många plågas av ett tvång att köpa det nyaste på marknaden. När man väl köper ska man väl köpa ordentligt? Har man t.ex. haft en halvdan mobiltelefon och vill gå över till en iPhone, så är det nog ganska få som väljer att köpa iPhone 4 om iPhone 5 precis har kommit ut. Även om iPhone 5 är flera tusenlappar dyrare så känns det ju lite segt att ha en helt ny, gammal telefon.


Själv tycker jag att man gott inte behöver ha det nyaste av det nyaste hela tiden. Det går bra också att köpa gammalt - som till exempel förra årets bästsäljande kameror. Här hittar ni en lista över dem!

söndag 24 juli 2011

Köpa fotoskrivare? Här finns guider och tester!

Fotoskrivare kan innebära en stor plåga - både i affären (ångesten över vilken som är bäst), och hemma (ilskan över att den du köpte inte var det). Att arbeta med fotoskrivare kan bli en ruskigt dyr historia, och de billigaste skrivarna är också ofta de minst effektiva - mycket bläck kan gå åt.


Gadget Heaven har en liten avdelning där de diskuterar och recenserar fotoskrivare. De bästa man kan hitta är jämförande test som väger flera olika aspekter hos fotoskrivarna - såsom när vanliga morgontidningar testar produkter av olika märken såsom semlor.

lördag 23 juli 2011

Vilka säljer bäst? - också ett sätt att välja

När det gäller vissa produkter brukar jag alltid gå efter vilka som säljs mest. Att hitta sådana listor och rankingar på internet brukar inte vara så svårt, och har man lite mindre tid att göra research är det sättet mycket bra. Man kan utgå från att de flesta kollat runt mycket och läst användarrecensioner och betyg, och det leder till att fler köper.


Apropå köptips så hittade jag nyss en bra köpguide som jag själv snart kommer att få användning för eftersom gamla Sony måste ersättas.

fredag 22 juli 2011

Design av webbsida - en utmaning med två datorer

Som webbutvecklare kan man bli helt galen ibland. Jag utvecklar mina egna hemsidor och designar dem ofta själv med hjälp av mitt eget bildmaterial (är mycket noga med upphovsrättslagen, vågar inte annat). Dock brukar jag använda färdiga mallar. Oavsett vad har min flytt från pc till mac inneburit ett par problem. Och det främsta är att jag fortfarande inte har Photoshop på den här datorn.


Min gamla Toshiba-pc har all rätt i världen att vara sliten. Den har använts sen 2007, säkert fem timmar om dagen, och nu har fläkten börjat säga ifrån. Datorn låter som en tvättmaskin när den arbetar, och det är lite smått irriterande. Särskilt när man måste använda den hela tiden och flytta över nya designer hit och dit. Internet är nämligen olidligt att använda på pc:n så den biten måste jag ta på macen.

Kan inte Amazon skicka mitt mac-Photoshop snart?

torsdag 21 juli 2011

Svår ångest vad mjukvara beträffar

Det är inte lätt att köpa mjukvara med begränsade tillgångar. Jag talade nyligen om den fantastiska kombinationsbeställningen man kunde göra som fotograf och aktiv kameraman - att köpa Adobe Photoshop Elements 9 och Adobe Premiere Elements 9 i ett och samma paket! Detta skulle kosta bara lite drygt 950 kr på Amazon med mitt fina Super Free Shipping-erbjudande.


Dock så verkade alla användare missnöjda med Premiere Elements 9. Videoprogrammet gick dels inte att installera och absolut inte att använda om man väl lyckats. Särskilt på nya mac-datorer var det tydligen helt hopplöst.

Jag tog till slut beslutet att beställa bara Photoshop Elements, för ett ca-pris 550 kr. Jag får försöka nöja mig med iMovie vad filmskapande beträffar, men det oroar mig lite att man bara får använda ett videospår i programmet.

onsdag 20 juli 2011

Naturskön bakgrundsbild sökes

Jag skulle vilja ha hjälp med att hitta en ny bakgrundsbild till mac-datorn. Gärna ett fotografi av en naturskön plats, som inte redan finns med av de bilder mac listar som alternativ.


Några förutsättningar: Det ska inte vara ett snölandskap utan sommar. Färgen grön måste vara dominerande för den är skön, men hav eller annat vatten skadar inte heller. Platsen ska se levande ut - betydligt mer levande än ett halvdött sommarkontor gör.

Den som hittar en tillräckligt bra bild ska få sig en stjärna på Digitalkameras Lens of Fame.

tisdag 19 juli 2011

Facetime - svårt chocktillstånd.

När man ännu inte har hunnit vänja sig vid sin sprillans nya Macbook Pro händer det att man råkar ut för obehagligheter. The Dock, som jag har förstått att ikonmenyn heter (eller gör jag bort mig nu) har för mig fått mindre och mindre ikoner allteftersom jag installerat nya program. Det gör att det är lätt att råka stöta till fel ikon när man ska öppna ett särskilt program.


Min kalender - iCal har jag använt flitigt under mina första dagar som mac-användare, och fram tills idag låg dess ikon i anslutning till Facetime-ikonen, vilken sätter igång webbkameran och öppnar ett fönster där man plötsligt får se sig själv. Efter en vecka på halvlata sommarstället när man inte bryr sig så överdrivet mycket om hur man ser ut kan man få sig en väldig chock av att se sig själv så tydligt som Facetime visar upp sig.

Två gånger har jag nu fått en hjärtattack, så det var dags att flytta Facetime-ikonen till ett annat ställe - mellan två ikoner som jag sällan klickar på!

måndag 18 juli 2011

Vem vill bli äventyrsfotograf?

Jag har ofta tänkt på hur det vore att livnära sig som äventyrsfotograf. Jag kommer själv från Uppsala, varifrån Mattias Klum, en världsberömd äventyrsfotograf, kommer. Klum är bland annat känd för en närbild (med betoning på "när") av en kungskobra i ett träsk.


Själv gillar jag att vara ute och utforska världen och jag reser väldigt mycket, men slutsatsen blir alltid densamma - äventyrsfotograferande kommer aldrig att vara någonting för mig. Förklaringen är enkel - tålamod. Som äventyrsfotograf kan du sitta i veckor utan att få en enda bild av det du var ute efter. Själv drabbas jag av en svårartad panik om jag tvingas vänta på en buss längre än tio minuter.

Men det måste ju ligga någonting i det. Känslan när man väl lyckas. Vetskapen att om man väl lyckas så kommer man att få uppleva den där känslan när man väl lyckas. Och så kanske man bli rik, vilket sällan är helt fel.

Ett annat problem är att jag är lite rädd för vilda djur (innefattar alla djur som inte är små hundar). Men man kan ju vara äventyrsfotograf utan att fotografera vilda djur ...

lördag 16 juli 2011

Fotosidor är bland de mest utbredda på nätet

Spelsajter och fotosajter existerar numera i sådan mängd så att det är svårt att tro att det finns lika många faktasidor eller sidor som faktiskt har en direkt koppling till en tillverkare. Det finns tveklöst långt mer en fyra gånger så många svenska sidor om digitalfotografi nu om man jämför med hur det såg ut när bloggen Digitalkamera startades för tre och ett halvt år sedan.


Det är därför jag ägnar många inlägg åt att tipsa om bra fotosidor av större omfång än den här lilla bloggen. För även om det finns många bra så finns det också riktigt dåliga sidor, bland annat är det många som hittar på statistik bara för att värva läsare.

fredag 15 juli 2011

Kamerateknologi utöver det vanliga

Det vore spännande att veta hur många olika sorters kameror som varit inblandade i produktionen av Harry Potter och dödsrelikerna del II, och framför allt den sammanlagda kostnaden av alla dessa kameror. Förutom alla filmade scener i olika miljöer tas ju även tusentals bilder under en sådan enorm filmproduktion.


Jag ska själv gå och se filmen imorgon på bio, och sedermera ska jag försöka uppskatta hur stor del av produktionskostnaden som kan kopplas till fotomaskiner. Kul!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

torsdag 14 juli 2011

Hur blev resultatet - stundentmössa med kamera

Många i min klass blev överförtjusta när de fick nys om ABC-gruppens årliga idé - att ha en studentmössa med inbyggd kamera (pris: 999 kr - som hittat!) På det sättet kan man filma hela studentdagen och sen sitta och kolla på den varje år för all framtid.


Jag var själv lite tveksam till idén. Hur bra kan en sådan kamera vara när en mössa utan kamera ändå lägger sig någonstans runt 300-350 kr? Vidare hoppar man ju runt på flaket och flänger och har sig, så jag bestämde mig tidigt för att införskaffa en.

Var det någon som faktiskt köpte en, använde den, och vill dela med sig av sina erfarenheter av den på Digitalkamera?

onsdag 13 juli 2011

Guide till att köpa systemkamera

Det är visserligen inte julafton snart, men sommaren är en tid då man ska unna sig saker. Har du länge funderat på att skaffa dig en systemkamera så tycker jag det är dags att du slutar vela. Vad väntar du på, egentligen?


Det finns underbara onlinetjänster för kameraälskare, och faktum är att de är så många så nischerna blir smalare och smalare. Här är en sida där man i fyra steg får besvara ett antal frågor för att komma fram till vilken kamera som passar en bäst. Det är en bra idé, och en mycket värdefull tjänst.

tisdag 12 juli 2011

Kameratester av bra kameror för barn

Jag är av åsikten att även barnkameror bör testas och recenseras. Det är ju inte helt säkert att alla ser på barnkameror som gummi- eller plastleksaker som man kan klämma och trycka på lite hur som helst. Barnkameror har även växt fram som ett starkare koncept, och syftar oftast på de billigaste kompaktkamerorna eller kanske någon gammal rolig analog som man inte är rädd om.


Kameror har ju blivit billigare, så det är inte längre någon omöjlighet att faktiskt införskaffa små kameror åt alla i familjen.

måndag 11 juli 2011

Vad ska amatören ha för systemkamera?

Att köpa systemkamera kan innebära många problem för en vanlig dödlig hobbyfotograf som på allvar fått upp intresset för fotografering. Alla vill inte gå dyra fotokurser för att komma igång, men lyckligtvis finns det förstås bra onlineguider tillhanda - photo.net är en av dem.


Ett tips som jag kan ge är att man inte köper en superavancerad systemkamera det första man gör. En systemkamera som är enkel att använda vad beträffar de grundläggande funktionerna är nyckeln till framgång, för varje ögonblick som kameran används behöver ju inte handla om att ta en bild för en fototävling. Det kan helt enkelt vara att man vill samla bilder för att minnas en trevlig resa, och vill uppnå en lite högre kvalitet än man får av kompaktkameror och mobilkameror.

En sak är säker - hittar du en sådan kamera, så kommer den automatiskt att ta riktigt bra bilder åt dig utan att du behöver visa dig särskilt intelligent. Jag använde själv min mors relativt nya systemkamera under en resa till USA som vi alldeles nyligen var på. Jag orkade inte gå igenom kameramanualen (jag hade ju semester) utan fotade fritt och utan krav. Bilderna blev bra och duger i alla sorts fotocollage eller videor. Det behöver inte vara smärtsamt att fotografera.

lördag 9 juli 2011

Webbtips - bästa kompaktkameran under 2011

Det är dags att börja erbjuda lite bra internetsidor för alla er som letar ny fotomaskin. Jag ramlade just in på en sidan som har en väldigt bra organiserad och elegant guide där några av samtidens bästa modeller av kompaktkameror finns recenserade och betygsatta.


Vad sägs till exempel som en riktigt bra Fujifilm Finepix - etta på rankingen. Eller kanske en Panasonic FX75 - hack i häl? Se mer.

fredag 8 juli 2011

Det dyrare och det billigare alternativet

Det finns tre kategorier av bildredigeringsprogram:


1. Dyra bildprogram
2. Billiga bildprogram
3. Gratis bildprogram

I kategori 1 hittar vi bland annat Adobes Photoshop, som finns på marknaden för ungefär 9000 kr. I kategori 3 hittar vi bland annat iPhoto som redan är integrerat i min mac, men som inte riktigt uppfyller kraven jag ställer (det huvudsakliga är att programmet måste arbeta med olika lager/nivåer eller "layers" som de heter på engelska, så att man kan klippa och klistra och sätta ihop flera bilder).

I kategori 2 hittar vi det program som jag troligtvis kommer att införskaffa inom en snar framtid. Adobe Photoshop Elements kan göra mycket av det som Photoshop kan göra, men är tio gånger billigare! Eftersom jag också tycker om filmredigering så ska jag satsa på att köpa ett paket med både Photoshop Elements och Premiere elements - det där iMovie verkar inte vara mycket att ha.

torsdag 7 juli 2011

Byter upp mig till bilddatorn, och "allt-datorn"

Det är inte coolt att vara PC-användare, har man fått höra praktiskt taget sedan man köpte en. PC:ar är mycket långsammare än mac-datorer, och sämre på allt. Allt innefattar här bland annat bildbehandling, videobehandling, musikbehandling och stressbehandling.


Nu när jag inhandlat en Macbook Pro så måste jag säga att det kanske låg någonting i det de sade. Men den kan inte göra allt som jag som arbetar mycket med web och bilddesign behöver göra. iPhoto var exempelvis inte på långa vägar ett tillräckligt bildredigeringsprogram. Jag ska göra lite research under natten för att lista ut vad jag ska göra åt saken.

tisdag 5 juli 2011

Fotobloggen återupplivas, men inte gamla Sony

Då tänkte jag börja fotoblogga lite igen, även om det kanske kommer att handla så jättemycket om mitt eget fotograferande. Sony DSC-W40, min lilla kompaktkamera som funnits med mig så länge, kan inte starta upp längre. Sony blev bäst i alla tester vad beträffade mindre, billigare kontaktkameror år 2006 och jag minns hur lycklig jag blev när jag på julaftonen just det året fick honom. Det var snart fem år sedan.


Med Sony har jag varit en riktig äventyrsfotograf, och fotograferat på platser som Egypten, Lettland, Azerbajdzjan och USA, men också utställningar och aktiviteter och fotbollsmatcher. Sony har varit med överallt, och hans livstid bestod av de över 11000 bilderna som han tog om dagarna på dagarna (tack Mads och Hellenius).