lördag 27 november 2010

Första advent nalkas - dags att handla

Framförhållning är ett viktigt koncept som man får lära sig på körskolan, och i juletider är det väldigt viktigt också. Jag är till exempel en sådan som innerligt avskyr att stå i kö, och därför vill få alla mina julklappsinköp avklarade innan den riktiga ruschen kommer.

Det kan vara på sin plats att köpa digitalkameran som mannen eller dottern eller kusin Klara ska få i julklapp redan nu. Gå igenom arkivet och vad november har erbjudit så här långt när det gäller julklappstips och hitta den kamera som passar recipienten bäst!

måndag 22 november 2010

Vad väljer du bort? Syn eller hörsel?

Jag tänker ofta på den frågan, och jag tänkte skapa ett lite sidospår från hela Julklapp-2010-digitalkamera-hit-och-dit-grejen för att få uttrycka några tankar kring ämnet.

Det är så många som tvärsäkert svarar att hörseln går bort om man var tvungen att välja. Det är trots allt otroligt svårt att leva som blind. Själv kan jag inte föreställa mig ett liv utan att kunna höra. Inte kunna lyssna till Shostakovich 11:e symfoni, Debussys Prelude à l'après midi d'un faune, eller Michael Jacksons The Lost Children.

Däremot finns så mycket vackert att se, som ett riktigt bra foto, en riktigt vacker flicka, eller ett trevligt landskap.

Men Shostakovich måste stanna hos mig, och Debussy.

Jag antar att jag hoppas att jag aldrig kommer att ställas inför dilemmat på riktigt.

onsdag 17 november 2010

Sök och hitta precis som du vill

Användarvänliga guider som guidar en till de rätta testerna tycker vi mycket om här på fotobloggen. Ett bra, snyggt och pedagogiskt sätt är att arrangera sökkategorier efter både megapixlar, tillverkare och pris; och så har man gjort på den här fotosidan.

Det är väldigt smidigt att utforma en startsida för sökfunktionen på det här sättet. Har man en klar favorittillverkare, t.ex. FujiFilm, ska man naturligtvis ha möjligheten att sortera bort alla andra tillverkare med en gång.

Har man istället väldigt klara prisgränser så ska man kunna välja bort det som är så dyrt så fort som möjligt ur sin sökning.

Det blir höga poäng till "imaging-resource"

söndag 14 november 2010

Rösterna droppar in, vilken kamera vinner?

Kul att läsare har börjat höra av sig angående bästa digitalkameran 2010. Att hitta den ultimata digitalkameran som har lite för varje användare är riktigt klurigt, men jag har stött på några riktigt bra varianter i år!

Jag har dessutom planer på att själv införskaffa den digitalkamera som tar hem priset, och skriva en lång och utförlig recension här på bloggen.

Har du också ett tips när det gäller årets digitalkamera? Kontakta bloggaren direkt eller kommentera något inlägg!

fredag 12 november 2010

Megapixlar går snart samma öde till mötes som megabyte

När jag fick min Sony DSC-W40 för 4 år sedan var inte 6 megapixlar så farligt lite egentligen. Framför allt var det helt enkelt en riktigt bra kompaktkamera på den tiden. Numera säljs digitalkameror med 40 megapixlar på marknaden. Det är nästan sanslöst.

Och det allra värsta är att om inte alltför många år sedan var 6 megabyte något som ansågs ganska mycket vad datalagring beträffar. Numera är 6 gigabyte ett genomsnitts-USB-minne.

Jag vet inte hur det är med er men jag tror på Gigapixlar - och det långt innan jag dör. Årets digitala julklapp 2010 kommer dock inte att ligga på den nivån. Ni skickar väl in era tips?

måndag 8 november 2010

Att vara en vimmelfotograf

Jag har en god vän som är vimmelfotograf och som knappt pratar om något annat än hur fantastiskt det är att vara vimmelfotograf. Och saken är den att, det verkar synnerligen trevligt att vara vimmelfotograf.

Det är ofta bra betalt, man får dricka på jobbet, man får socialisera ständigt på jobbet, flickorna dras till en på jobbet, med jobblegitimationen kommer man in var som helst, och så vidare. Definitivt något att satsa på, helt enkelt!

Något man dock måste ha som vimmelfotograf är en egen kamera, och en bra sådan. Vill du ge bort en i julklapp och vet precis vilken modell som passar bäst för den som ska få den? Tipsa gärna om modellen här på Digitalkamera.

fredag 5 november 2010

En annan sorts skaparkonst - filmen

Det talas ju en del om filmkameror och konsten att filma, här på bloggen. Det för tankarna till film och filmmusik och en ganska ny svensk musiksida.

Här på Digitalkamera brukar jag ta mig tid då och då att faktiskt tipsa lite grand om andra sidor, och idag känns det mer rätt en vanligt. Filmscore.se är en sida som innehåller, eller åtminstone ska innehålla, så mycket som man kan tänkas vilja veta om filmmusik.

Man får lära sig om filmmusikens historia, hur musiken skapas, och mycket om hela filmindustrin. Dessutom innehåller sidan fakta om alla Oscarsvinnare i kategorin bästa bakgrundsmusik genom tiderna. Så besök sidan redan idag!

Den mest strålande guiden någonsin!

Förra gången jag trodde mig hittat den absolut bästa guiden för att hitta rätt digitalkamera för ens eget behov skrev jag lite om den, men glömde sedan att lägga upp länken! Jag upptäckte här om dagen att en läsare i en kommentar tvingats fråga "var då?" Ironiskt nog hittade jag sedan inte tillbaka till den fantastiska guiden, så nu måste jag revanschera mig lite!

Vi är mitt inne i ett test vad beträffar årets digitalkamera tillika årets julklapp, men en sådan sak är i ärlighetens namn väldigt svår att bedöma. Sällan är en digitalkamera helt perfekt för mer än bara ett fåtal personer - vi är ju extremt olika som människor.

Därför gillar jag Bestinclass.com:s guide "find the best digital camera for you" otroligt mycket. Lättförståeligt, smart, och dessutom riktigt användbar.

tisdag 2 november 2010

Nikon Coolpix toppar på Testfreaks

Slå på stort med digitalkamera i julklapp till någon du gillar! Ta hjälp av Testfreaks, som är en av världens absolut bästa och mest pålitliga testsajter. Kameraavdelningen är inte dålig, kan man lugnt säga.

Listan som rankar den bästa digitalkameran 2010 toppas av fantastiska Nikon Coolpic L110, som naturligtvis har 10/10 i kamera för pengarna och funktioner. Den tappar lite på design, men det är ju långt ifrån det viktigaste!

Het kandidat för årets julklapp, förstås. Lustigt nog är det som ni ser även Nikon som kniper silvermedaljen - med en annan variant av Coolpix!