måndag 30 november 2009

Julens bästa kamera? Under veckan!

Tipsade nyligen om att en snygg systemkamera vore kanske något att köpa i julklapp till någon du tycker om. Ska bidra med ytterligare lite hjälp genom att faktiskt leta ut ett par som skulle fungera bra till resonabla priser.

Har en förhållandevis lugn vecka framför mig så lite tester ska jag nog kunna trolla fram!

söndag 29 november 2009

Nya kameratester inför jul

Det är söndag den 29 november och första advent. Adventsljus tänds och pepparkakor bakas. Det är dags att börja fundera på lämpliga julklappar åt familj och vänner.

Även om årets julklapp är en spikmatta är digitalkameran, och särskilt systemkameran, alltid ett hett julklappstips. Passar alla! Tåls att tänkas på!

lördag 28 november 2009

Prisjakt, pricerunner, pris hit, pris dit

Att köpa digitalkamera, eller någon annan liknande artikel heller för den delen, kan vara ytterst plågsamt. Användarrecensionerna, funktionerna och resten blir ibland så många så man till slut varken vet ut eller in.

Mitt tips är, kolla in två eller tre recensioner och få en överblick. Leta sedan upp just de funktioner du vill ha och se om de är tillgängliga på de modeller du kikar på.

fredag 27 november 2009

iPhone har allt - även digitalkamera

Något som verkligen ligger i tiden är iPhone - mobilen för de med klass och stil (och nördighet, för de som tycker det). Har själv ingen sådan, men har en iTouch, med vilken man kan njuta av åtminstone en bråkdel av vad mäktiga iPhone har att erbjuda.

En kompis till mig som är ägare av telefonen la nyligen upp en bild på facebook som han tagit med iPhone-kameran. Om sanningen ska fram så var det ingen dålig bild med tanke på att den tagits inomhus utan blixt. Kameramobilerna blir allt populärare. De enkla kompaktkamerorna börjar nog tappa kunder.

tisdag 24 november 2009

Sämsta årstiden för att knäppa kort?

Jag kommer inte få medhåll av alla här, men jag tycker hösten, trots alla fina färger, är digitalkamerans absolut sämsta årstid.

Det regnar nästan alltid, och kamerorna tål inte väta. Dessutom är det kallt, blåsigt, slaskigt och allmänt otrevligt att röra sig utomhus. Bildmotiven som lockar känns få och det är trist att behöva sitta inne med en bra digitalkamera. Längtar lite till vintern!

måndag 23 november 2009

Ta bra bilder i mörker med ISO

High-sensitivity-funktionen som finns på de flesta digitalkameror är inte att förakta. Särskilt som de kan tillämpas vid andra tillfällen än när bilder på icke stillastående objekt ska tas. Funktionen, som heter ISO i många fall, är även bra att ha när det handlar om bilder i mörker.

Många kameror har också ett så kallat "Night Mode", vilket ofta fungerar bra när det handlar om bilder ute i mörkret, men sämre på exempelvis en scen. Då behövs ISO!

fredag 20 november 2009

Festbilder ska tagas på festligast möjliga sätt

Jajamän, jag ska på fest. Sanslöst druckna människor ska få veta om saker de annars aldrig skulle minnas. Digitalkameran som numera kallas "Gamla Sony" ska med på trippen!

Ska själv försöka hålla mig förhållandevis nykter så jag klarar av att trycka på knappen. Ikväll blir det inga vackra kort!

söndag 15 november 2009

Den olagligt fílmade delfinslakten

Några av er kanske såg reportaget igår på antingen SVT eller TV4 (minns inte riktigt). I en havsby någonstans i Japan fångades delfiner in i stora mängder dagligen för att säljas till delfinälskare.

De som inte blev sålda fördes in in i en vik där de slaktades.

Turister fick aldrig chansen att närma sig viken, men under nattetid smög sig ett amerikanskt team in i områdena runt viken och satte upp dolda videokameror här och där. Vad de kamerorna fångade har skapat utropstecken i hela världen - en hel vik full med blod och delfinlik.

Nu ska vi se om det, tack vare kamerorna, blir någon fason på saken!

lördag 14 november 2009

Systemkameran som inte används

Återigen, det stora problemet med systemkamera om man jämför med en kompaktkamera - systemkameran är så förbaskat tung!

Min mor fick en riktigt bra systemkamera i födelsedagspresent, men hon har allt använt den mycket begränsat! Detta beror förmodligen helt enkelt på att den inte alltid är så värst lätt att få med sig.

fredag 13 november 2009

Allt fler lever på mobilkameran

Kombinationen mobil/digitalkamera har blivit allt populärare. Det är ju så mycket enklare att gå runt och bära på en liten pryl än på två. Bloggens kameratester i framtiden kommer därför med allra största sannolikhet att innehålla en helt del tester på kameramobiler.

Jag kör emellertid själv hårt på två prylar.

onsdag 11 november 2009

Kameror i många olika färger

Är det någonting jag har svårt för så är det digitalkameror som har målats i någon skrikig färg. Det är praktiskt taget så att de enda färger jag accepterar hos kameran är grå och svart.

Chockrosa och limegrön passar inte! Håller ni inte med mig?

måndag 9 november 2009

Världen blir modernare - lycka

Digitalkameran revolutionerade världen. Vem orkar idag hålla på med en gammal analog kamera? Likaså blir jag glad över att se att resten av världen i alla fall hyfsat bra hänger med i utvecklingen.

Kopplade igår in en film jag hade på datorn till TV:n, och det funkade strålande bra! Ingen märkbar reduktion i vare sig bild eller ljudkvalitet. Detta var nog sällsynt för ett par år sedan!

fredag 6 november 2009

Jag behöver guider nu!

Man blir frustrerad när man inte kommer någon vart när det handlar om att hitta en funktion eller liknande. På digitalkameran liksom andra verktyg. Det är då man så väldigt gärna skulle vilja ha en guide.

Har under hela kvällen upplevt det problemet i Finale 2009, ett notprogram som används för att skriva musik. Det finns inga bra guider och man fastnar liksom. Usch. Kolla in kategorin "guider" här på sidan om du letar efter vägledning.

tisdag 3 november 2009

Världens bästa digitalkamera...

...i ett exemplar. Det vore väl något. Satt just och dagdrömde om att vara ensam ägare till världens mest avancerade kamera. Då kunde man gå runt och glänsa med den.

Undrar vad som kommer efter digitalkameran. Svårt att föreställa sig. Inga på den analoga kamerans tid kunde ju ha förutsätt utvecklingen.

Ska nog gå och lägga mig nu.

söndag 1 november 2009

Att försöka fånga sig själv på profilbild

Jag försökte med den tuffa utmaningen att använda mig av självutlösaren på digitalkameran för att ta en bra profilbild till mig själv att placera ut på mina olika hemsidor, vilka nu innehåller en bild från våren 2007 och det är ett tag sedan.

När man försöker sig på sådana konststycken inser man att den perfekta bilden inte är lätt att ta. Långt ifrån lätt att ta! Det gäller att ha tålamod som fotograf.