lördag 31 oktober 2009

Är tiden inne för läskiga bilder med Halloween-motiv?

Nu är tiden här för de skräckinjagande bilderna, i och med Halloween. Även på kort vill vi se pumpor med elaka ögon, trollgubbar och monster. Ska själv försöka ta ett antal och lägga upp här på bloggen.

Kanske ska just du klä ut dig på Halloween? Glöm då för all del inte att föreviga tillfället med digitalkameran, det händer alltför ofta att man gör det.

fredag 30 oktober 2009

Snygga bilder i almanackan

Har du någonsin funderat om det skulle gå att skapa din egen väggkalender med digitala bilder? Det går, givetvis. Flera bildfirmor erbjuder tjänsten att skapa en kalender om du skickar in dina bilder.

I min familj brukar det bli en varje år, som gammelfarmor får i julklapp. Ett riktigt bra julklappstips/presenttips, om jag får säga det själv!

torsdag 29 oktober 2009

Nya färska kameratester kommer snart!

Har hunnit testa ett antal kameror under de senaste dagarna och förhoppningsvis kommer testerna upp någon gång snart. Det har varit lite dåligt med test-uppdateringar här på bloggen på sistone men nu ska det bli andra bullar.

Tittar för övrigt just nu på en bild som jag inte kan avgöra huruvida den är målad eller ett fotografi. Det ni!

onsdag 28 oktober 2009

Bra guide i användandet av digitalkameror

Snubblade just i mitt digitala surfande, över en riktigt trevlig hemsida med sköna, lättlästa guider för amatörfotografen. Du hittar den här, den har ett väldigt passande namn som vi ser.

Mycket fokus läggs på att köpa kamera - att handla rätt. Just denna information är vi allra mest ute efter när vi surfar, så du kan nog få en hel del hjälp från den sidan.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

måndag 26 oktober 2009

Den bästa digitalkameran någonsin...

...kommer ut på marknaden hela tiden. Det är det som är det bästa med den teknologiska utvecklingen, allting blir alltid bättre. Den digitalkamera som är bäst i alla test som du köper idag är inte i närheten av bäst i alla test om ett år.

Ack, det är inte länge man får glänsa med en snygg, bra digitalkamera.

Det var dagens filosofiska ord.

När jag blir stor ska jag bli fotograf

Långt innan jag introducerades i bloggvärlden skrev jag egen bok på svenskan i lågstadiet. Jag råkade just idag hitta en sådan gammal bok, där jag på ett par sidor hade skrivit om vad jag ville bli när jag är stor.

Det var många bud, men fotograf var ett av dem, och jag skulle resa runt i hela världen och ta jättehäftiga bilder och bli en berömd fotograf. Kanske blir det inte så nu, men jag har i alla fall en av Sveriges mest besökta fotobloggar!

söndag 25 oktober 2009

En bild, och 37 kvar till 10000

60-årsfest - ett perfekt tillfälle att använda digitalkameran fullt ut. Av någon underlig anledning satte jag mig och läste mest hela kvällen istället, vilket är extremt olikt mig. Jag hann bara ta en enda bild.

Bilden i fråga går på min kamera med namnet 9963, vilket innebär att det är 37 bilder kvar tills jag kommit upp i femsiffrigt. Detta på mindre än tre år. Ganska duktigt jobbat, om jag får säga det själv.

Kameratester väntas nu under skollovet!

lördag 24 oktober 2009

Sceniska besvär med digitalkameran

De flesta digitalkamerors videofunktioner fungerar inget vidare när det gäller att filma en scen med mörk omgivning, tyvärr. Ska du spela in dotterns konsert? Försök att låna en videokamera istället, om du inte har någon själv!

Det som riskerar hända med digitalkameran är att ljusvinkeln blir fel från början och då blir det svårt att rätta till utan att störa publiken.

onsdag 21 oktober 2009

Hundratals bilder och filmer på resan

Med en hyfsat bra digitalkamera och videokamera kommer man långt. Har man de båda kombinerade i en liten sonykamera är det extra trevligt. Har tagit säkert 300 kort och filmer de dagar jag just spenderat i Bretagne, Frankrike.

Bäst i test hösten 2006 och still going strong, som det heter! Ska göra en liten film om resan ihopsatt av olika små videoklipp i Adobe Premiere.

fredag 16 oktober 2009

Videoklipp - för att människan älskar rörelse

Jag är just nu på skolresa till Frankrike. Alla tar hundratals bilder och alla de hundratals bilderna kommer att läggas upp på facebook. Jag, som vill vara originell, väljer att fokusera på att filma resan.

Det man kan göra sedan med en massa videoklipp, är att klippa, klistra, lägga in lite musik, och skapa en kul film i Adobe Premiere Pro. Mycket roligare än stillbilder!

onsdag 14 oktober 2009

Närmare tio tusen bilder tagna!

Råkade alldeles precis se hur många bilder min digitalkamera Sony DSC-W40 faktiskt har tagit! Det handlar om nästan 9700 bilder totalt på drygt 2 och ett halvt år. Imorgon reser jag till Frankrike och då kommer kameran med. Kanske, kanske kommer jag upp i 10000 under den resan.

Den tråkiga nyheten är att resan kommer att innebära begränsat bloggande och dåligt med uppdateringar på en av Sveriges mest besökta fotobloggar.

måndag 12 oktober 2009

Fotografens uppgång och fall

Min karriär som fotograf har gått lite hand i hand med min karriär som distanslöpare. För ett-två år sedan sprang jag väldigt mycket - var oftast ute fem gånger i veckan och löpte. På den tiden ägnade jag också mycket mer tid åt digitalfotografi.

Borde komma igång på allvar och använda fars pulsklocka. Då borde det rimligtvis bli lite intressantare att springa. Kanske är det nyckeln till att komma igång med att fota igen?

lördag 10 oktober 2009

Bakgrundsbilder läckrast om foton

Har alltid tyckt att de bästa bakgrundsbilderna för skrivbord är de som faktiskt är foton, och gärna tagna med digitalkameror. I kalla Sverige mår man t.ex. väldigt bra av att se ett exotiskt vattenfall när man sätter på datorn.

Att googla på Goolge bildsök med orden "wallpaper" eller "desktop background" är ofta väldigt givande. Prova det!

torsdag 8 oktober 2009

Spara en slant när du köper digitalkamera

Det finns hemsidor som skapats för att leverera digitalkameror till lite billigare priser. Här är en brittisk sida. Jag har försökt hitta en svensk men inte lyckats särskilt bra. Är det någon som har några tips?

Billigt vill ju alla ha det, kanske värt att beställa utomlands ifrån för att få absolut bästa pris?

Den svartvita funktionen skapar en gammaldags känsla

Att fota utan färg är det många som gillar. Det finns mycket skönhet i olika nyanser av grå och svartvita bilder kan ge nostalgiska minnen från den gamla världen då ju allting faktiskt var svart och vitt.

Ta svartvita bilder kan du göra med de allra flesta digitalkameror som finns att köpa idag. Min Sony från 2006 har också den funktionen.

tisdag 6 oktober 2009

Köp bra digitalkameror på Blocket eller Tradera!

Alla har råd med en kamera. Ja, så är det nästan nu för tiden. För vad är det som hindrar en från att köpa en begagnad kamera som någon inte längre vill ha praktiskt taget gratis? Det är inte fy skam, nej långt ifrån!

Blocket eller Tradera är utmärkta sidor där du kan leta efter begagnade digitalkameror i just ditt område.

måndag 5 oktober 2009

Mindre roligt bildmotiv, men tyvärr ett måste

Jag talade för inte så länge sedan om hur kameran kan användas till att ta bildbevis på att man utför vissa aktiviteter som krävs för att man ska få ett diplom i sin idiotiska gymnasielinje. Nu har jag satt igång med de galenskaperna.

För några timmar sedan tog jag visst en bild på mig själv tränande på Friskis & Svettis. Det blev inte snyggt. Det känns som att digitalkameran Sony, om än gammal, är lite för fin för sådana fula motiv.

lördag 3 oktober 2009

Moon Dance på väggen. Digitalfotografi, o ja!

Givetvis har jag en kraftigt förstorad digitalkamera-bild inramad och placerad på väggen i mitt rum. Det är min skyldighet som bloggare. Bilden föreställer en valstjärt som fångats ovanför en månskensbelyst, glimrande vattenyta. Ett mycket läckert foto.

När du ser på dina digitala bilder på datorn tycks de inte så mycket större än datorskärmen, men i själva verket är de mycket större än man tror. Det går alltid att skicka efter en riktigt stor kopia av sin egna bild, kanske för att rama in och sätta på väggen?

fredag 2 oktober 2009

Digitalkameran kan skapa bildbevis!

För att få ett diplom i den gymnasielinje jag går krävs att man gör en del arbete utanför skolan. Att detta utförs måste man dessutom kunna visa på ett eller annat sätt. Min lösning, givetvis: Bildbevis.

Har lagt till ca 10 bilder så här långt, och då har det bara gått en månad. Härligt när digitalkameran kommer till pass!