måndag 31 augusti 2009

Höstmotiven breddar ut sig

I väntan på kameratester går vi in i färgernas årstid. Då tänker jag inte grått, utan rött, gult och grönt. Hösten är inte alls dum när det gäller att hitta vackra motiv för bilder, nästan bäst av alla årstider faktiskt.

Var ute i Engelska Parken i Uppsala idag och letade upp bra ställen där jag kan nyttja min mors systemkamera som hon för inte alltför länge sedan fick i födelsedagspresent. Vi får se om jag lyckas sno med mig den någon dag här i veckan så ska jag lägga upp lite smakprov.

söndag 30 augusti 2009

Fotokonst som skapar humor

Använde mig av lite foton för att illustrera storheten hos en linnébulle.

För de allra flesta betydde det där ungefär ingenting, så jag måste nog bjuda på något slags sammanhang också. Med digitalkameror, och det behöver inte ens vara särskilt bra digitalkameror, kan du skapa små ironiska bildspel som kan användas för att illustrera någonting du ämnar berätta om - t.ex. på en blogg. Detta inlägg från min gymnasieblogg får utgöra ett exempel.

torsdag 27 augusti 2009

Idag har jag tagit en bild på en vägg

Den som råkade gå längs Folkungagatan klockan 8.25 idag fick sig en märklig syn. En stilig ung man, med en enorm ryggsäck på ryggen, och en volleyboll under ena armen, tog ett fotografi av en tegelstensvägg. Ett underligt bildmotiv, kan tyckas.

Anledningen tar ett tag att gå in på så det orkar jag inte riktigt göra nu klockan tio över tio på kvällen. Därför så säger jag bara godnatt och önskar en god sömn. Kameratester utlovas nästa vecka!

tisdag 25 augusti 2009

Blixt eller inte blixt - att vara diskret

Hade tänkt mig ta lite diskreta bilder på skoltid lite här och där. Däremot är det ju som så att man inte vill synas alltför mycket då det kan skapa irritation hos de som hamnar framför kameran. Har därför försökt ta bilder utan blixt med gamla sony, vilket inte alltid funkar så bra.

Inomhus blir det ohjälpligt suddigt, hur hårt och stadigt jag än håller min digitalkamera. Någon som har några tips på hur denna situation kan lösas?

måndag 24 augusti 2009

Finns det ett pris för verklig dumhet?

Bäst i test för dum film vinner denna månad Drag Me To Hell. Har aldrig varit en stor fan av skräckfilmer där man bara sitter och darrar, skräms ihjäl, och darrar, och Drag Me To Hell är en sådan.

Kameratekniken och de visuella effekterna var det inget fel på, men storyn var rent utsagt dumheter, och soundtracket stundtals helt felmatchat. Ingen film jag rekommenderar, om man säger så.

lördag 22 augusti 2009

Ta kort på dig själv enkelt med self-timern

Många missar den smarta "self-timer-funktionen" som finns på de flesta digitalkameror. Du sätter upp kameran på ett stativ eller ställer den någonstans och trycker på fotoknappen, som, om du har self-timern aktiverad, sätter igång och räknar ner de antal sekunder du valt för att ta dig dit du ska.

Eftersom jag jobbar mycket på natten har jag mycket användning för denna funktion när jag får någon galen idé där jag behöver en människa att symbolisera något i en bild.

torsdag 20 augusti 2009

Volleyboll och hög sensitivitet

Har använt digitalkameran flitigt och på bästa sätt idag. Tog bilder på vänner spelandes volleyboll, varför jag använde funktionen ISO - ger hög sensitivitet för bilder som tas på objekt som rör sig hastigt eller i mörka miljöer (alternativt både och, men det klarar nog inte gamla Sony av).

Totalt blev det väl en 20 bilder, men kan inte glädjas åt dessa nu då jag tvingas inse att min sommarlov är slut, igen. Skola imorgon.

tisdag 18 augusti 2009

Motiv för fototävling - den svenska sommaren

Alltid lika roligt att skriva lite om bildmotiv och vad för kul grejer folk kommer på. Bekanta till mig ställde upp i en fototävling, där förstapriset är en resa till Johannesburg, med en bild som ska symbolisera sommaren i Sverige.

Bilden innehåller två modeller i badställ sittandes med Dry Martini-glas - i en vattenpöl på den regniga svenska landsbygden. Är det sommar så är det!

söndag 16 augusti 2009

UNTs foton riktiga fullträffar

Som boende i Uppsala hade jag idag turen att få beskåda några bidrag till en fototävling i morgonbilagan av Uppsala Nya Tidning. Om jag skulle få rösta bland dessa bilder, samtliga av vilka verkade tagna av riktigt bra digitalkameror, skulle det stå mellan två.

- Dels ett fantastiskt foto där en sjöfågel för tillfället ståendes på land, slänger ifrån sig en så när som på huvudet och ett par köttslamsor uppäten fisk, vars döda men fortfarande uttrycksfulla ansikte hamnat i fokus.

- Dels en makalös bild där en långhårig kvinna kastar bak håret i en bassäng. De flygande dropparna i kombination med det vilda håret och den lugna bakgrunden samverkade i ett mycket trevligt och fascinerande samspel.

torsdag 13 augusti 2009

Att fotografera fåglar på en parkeringsplats

När jag var på väg till affären för att handla idag stötte jag på något lite udda. En man stod med en stor och avancerad systemkamera på en parkering och fotade ett antal kajor som av någon anledning samlats i en parkeringsruta.

Personligen tycker jag bakgrundsmotivet var lite väl grått och...jättetråkigt, men det behöver inte betyda att denne man är något annat än en mycket skicklig fotograf som hittar motiv där andra bara ser en parkeringsplats. Man vet ju aldrig.

tisdag 11 augusti 2009

En så kallad död dag tom på motiv

Jag har haft en dag utan bildmotiv - utan fotografisk skönhet - utan lust att ta fram digitalkameran. Jag har stannat inne hela dagen, denna soliga dag. Bra känns det inte. Jag känner mig ofärdig och tung.

Det mest förbjudna man kan göra är att stanna inne en varm sommardag, då världen är fylld av prydning, fägring och prakt. Jag skäms.

söndag 9 augusti 2009

Linsskyddet till systemkameran skall användas!

Har du införskaffat en ny, bra systemkamera? Tänk på att linsskyddet, hur irriterande det än är att ta av och på hela tiden, är mycket viktigt. Får du repor på objektivet för att det legat oskyddat i väskan kommer det alltid störa dig sen.

Tänk också på var du lägger linsskyddet, då det, liksom kamerasladden, har den otrevliga tendensen att spårlöst försvinna.

fredag 7 augusti 2009

Kamerasladdar och deras tendenser

Sladden som används när man för över bilder från kameran till datorn. Ack, den lever sitt eget liv. Man måste alltid leta i åtminstone 25 minuter varje gång det är dags att tömma fotoapparaten på foton. Ibland hittar man den inte alls.

Nu har mor min fått en ny, fin och mycket bra digitalkamera. Hon har kommit på ett smart ställe att förvara kamerasladden. Nog kan man ana hur det kommer att sluta.

tisdag 4 augusti 2009

Kameran som aldrig kommer med

Positivt med att ha en systemkamera i sin ägo:

Du har en fullfjädrad digitalkamera med alla funktioner man kan önska; en zoom-kapacitet utöver det vanliga, en bildskärpa du hur mycket du än vill ej kan få till med en kompaktkamera, och så vidare.

Negativt med att ha en systemkamera i sin ägo:

Den är ju så tung, otymplig, och har en allvarlig tendens att aldrig följa med en på utflykt. Sen när man äntligen kommer ihåg den tar batteriet slut.

Nej tacka vet jag kompakt.

lördag 1 augusti 2009

Nikon systemkamera i familjens ägo!

Min mor har fått en systemkamera - en Nikon. Jag snodde den ganska så snabbt och sprang ut och fotade en igelkott som springer omkring i vår trädgård på kvällarna. Redan på kameraskärmen kunde jag se vilken detaljrikedom fotona hade trots att det var en väldigt mörk miljö.

Det har hänt en del sedan jag fick min första digitalkamera 2006, det kan man lungt säga. Jag ska försöka lägga upp ett par bilder i veckan och sedan skriva ett par kameratester.