tisdag 30 juni 2009

Människan är vacker i denna ljuva sommartid

Ni har väl sett till att besöka stranden ett par gånger i alla fall? Av alla bildmotiv är människan på sommaren ett av de vackraste. Värme, glädje och skönhet utsöndras i mängder var man än går (med förutsättningen att vädret är bra, vilket det har varit den senaste veckan).

Kanske inte blir så många kameratester under sommaren då jag ska försöka vara ute så mycket som möjligt. Gör ni som jag?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

söndag 28 juni 2009

Frånlandsvinden bidrar inte med vattenvärme

Den gotländska västkusten är inte den bästa platsen just nu om man är sugen på att bada. Det har varit frånlandsvind i flera dagar, och vattnet är svinkallt. Vad jag istället försökte göra var att filma och fotografera badarnas kallchock efter ett dopp. Fick ett par riktigt lyckade bilder.

Snabb guide till "att fota en upp-ur-vattnet-flygande badare": Försök trycka ner knappen direkt när du ser personens hjässa dyka upp. Du kommer automatiskt trycka lite efter det, så att halva den chockade kroppen är uppe när bilden tas. Det blir roligt, jag lovar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

fredag 26 juni 2009

Michael Jackson död - fokus skiftat för en kväll

På bloggen digitalkamera skiftar vi ikväll fokus. Jag vill skriva några ord om popikonen Michael Jackson, som avlidit ikväll av en hjärtattack.

För ungefär en och en halv timme sedan lyssnade jag på min sommarblandning på Spotify. Den första låten går med namnet "Smooth Criminal" som är en av de intelligentaste kompositioner jag någonsin hört. Samtidigt är den skriven och framförd av en man som besatt ett fullkomligt fascinerande tonregister. Michael Jackson, kungen av pop. Han var otrolig, och jag vet att han har det bra nu, var han än befinner sig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

onsdag 24 juni 2009

Yahoos Flickr - för publicering av digitala bilder online

Har idag skapat ett konto hos Flickr, vilket tillåter mig att ladda upp stora mängder bilder online och skapa ett RSS-flöde i någon av mina bloggar (vilka visar thumbnails av de senast upplagda bilderna). Gymnasiebloggen är min första blogg som fått detta.

Plötsligt känns det riktigt roligt att leka med digitalkameran igen, och nästa år känns det som om jag kommer att ta en hel del bilder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

måndag 22 juni 2009

Femton tusen bloggbesökare - imponerande

En personlig och filosofiskt digital-fotografisk blogg ska väl inte vara så populär, särskilt inte om författaren är en meningslös gymnasieelev. Bloggen "digitalkamera" har dock haft inte mindre än 15,000 besökare totalt, och då pratar vi unika besökare!

De flesta besökare kommer till sidan för att få reda på vilken kamera som för tillfället ligger bäst i test.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

lördag 20 juni 2009

Delvis solig midsommar som omväxlings skull

Däremot har jag inte gjort något för att föreviga midsommaren 2009, detta som en följd av depressioner direkt kopplade till en elak förkylning. Brukar gå runt med min smidiga digitalkamera i fickan, men idag fick den inte plats - det var fullt av snorpapper i fickorna!

För att klara av en enda promenad behövde jag två paket Euroshopper-näsdukar. Illa. Vid förkylning tjänar solen nästan bara som nys-framkallare, vilket gör den ganska otrevlig. Borde för övrigt lägga upp lite tips på bäst i test- kameror i sommar. Vi får se om det blir av.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

fredag 19 juni 2009

Google lite för populärt

Tar ett break från digitala tester och guider idag för att leverera ett tips som särskilt riktar sig mot skolelever:

Google är inget vidare när det gäller att hitta studiematerial och liknande - det är mycket bättre att använda sig av länkkataloger där träffarna faktiskt har granskats och godkänts av duktiga inspektörer. Gulnet.se är ett bra tips, för övrigt!

torsdag 18 juni 2009

Det nyfödda projektet med den illustrerande bilden

Som gymnasieelev på en hyfsat jobbig linje måste jag nästa år vara kreativ i exakt 50 timmar för att få ta studenten. Varför då inte starta ytterligare en blogg, där jag skriver om gymnasiet?

Håll med om att bilden, tagen hösten 2007, är väldigt illustrerande för bloggen som ska bli Sveriges bästa gymnasieblogg? Tycker nästan det fotot borde vinna något pris någonstans.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

onsdag 17 juni 2009

Landet - ett bildmotiv man inte alltför ofta har tillgång till

Idag åkte jag ut till Vittinge, väster om Uppsala och norr, söder och öster om ingenstans, för att hälsa på min flickvän. Fick se landskapet och insåg hur ultimat det vore om man hade haft med sig en äkta bäst i test- systemkamera för att ta ett riktigt bra foto.

Nu hade jag inte ens med mig min lilla fjuttiga Sony DSC-W40 så några fantastiska bilder blev det tragiskt nog inte. Får se till att inte glömma kameran nästa gång.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

söndag 14 juni 2009

Sommaren är våt och kameran lämnas hemma

Sommaren har hittills varit en stor besvikelse. Solen har fullständigt uteblivit och regnet har forsat ner. Digitalkameran som vill ut och ta sköna sommarbilder lämnas hemma, då den ju inte tål vätan.

Nu får det bli varmt och skönt i juli och augusti i alla fall, så jag får inspiration till denna kamerablogg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

fredag 12 juni 2009

Den föråldrade mobilen utan kamera

Min mobil som jag använder just nu är köpt år 2003 om jag inte minns fel. Det var sex år sedan, och den håller än! Däremot finns det ju ingen kamera på den, vilket är en synnerligen sorglig detalj. Det är ju väldigt handy dandy att bara kunna ta upp mobilen och plåta något eller någon om tillfället begär.

Däremot hör jag många historier om mobiler som gått sönder efter bara månader, så jag ska nog vara ganska nöjd med min Siemens C60. High-tech!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

tisdag 9 juni 2009

Att stå framför kameran på Aftonbladet

Idag har jag varit framför videokameran en hel del, istället för som det brukar vara - bakom den. Anledningen var en skolresa till Stockholm och ett besök på Aftonbladet. Jag fick spela meteorolog och göra ett väderinslag om vädret i Sverige.

Man inser ganska snabbt varför nyhetsankare tenderar göra små tabbar ibland. Man står mitt framför kameran i starkt ljus och måste ständigt koncentrera sig på att få allt i rätt ordning och uttala orden korrekt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

måndag 8 juni 2009

När nostalgin inte når några gränser...

När jag kom hem idag för ungefär en timme sedan hade jag 19 (nitton) olästa meddelanden i inkorgen på min mail. Nästan samtliga av dessa gällde en bild på facebook som jag la upp igår eftermiddag, som bestod av min gamla konfirmand-grupp.

Alla på bilden som jag taggat blev saliga och började babbla om den gamla goda tiden, och för varje babbel får jag en så kallad "notification" från facebook. Ändå var bilden egentligen inte digital; jag hade tagit ett kort av ett redan utskrivet foto, och kvaliten var väldigt låg. När det gäller trevliga minnen gör det emellertid sällan något.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

lördag 6 juni 2009

Hund i mitt hus! Hund i mitt hus!

Har varit ganska rädd för hundar ända sedan jag blev biten för nio år sedan. Nu har den tiden i mitt liv kommit då familjen faktiskt skaffat egen hund, och jag var ganska så tveksam till om detta var en särskilt bra idé när förslaget kom på tal.

Nu känns det däremot helt okej. Hunden är jätteliten och bits inte utan nosar, och båda dessa attribut ser jag som klara plus. Imorgon tänkte jag lägga upp ett par bilder på hunden, som gamla Sony har tagit idag. Det är ju en ny familjemedlem vi talar om.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag 3 juni 2009

Behöver inte världen en digitalkamera som går att kasta runt?

Dagens bäst i test för bästa "kastbara" digitalkamera går till, pom pom - Den här! Kände ni liksom ja hur världen liksom länge har suktat efter en kamera som är byggd för att kastas runt? Riktigt snygg är den ju också!

Det borde rentav finnas en blogg enbart för kameratester rörande "throwable cameras", det är ju genialiskt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag 1 juni 2009

Nittiotalet foton i Observatorie-parken

Har använt kameran flitigt idag, dessvärre tog batteriet slut så just nu kan jag inte lägga upp några smakprov. Min kör har fått besök av en kör från Riga, Lettland, och som konsertadministratör var jag med och arrangerade lekar inför just denna kväll, då lekarna lektes. Jag agerade i vanlig ordning fotograf.

Uppsala var en mycket vacker stad idag och jag borde använt digitalkameran ännu mer. Det slog mig med full kraft hur vackra vi människor är, såsom det med samma kraft slog mig i vintras hur fula vi egentligen är. Sommaren är vacker.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,