tisdag 30 september 2008

Ni har väl inte glömt bort glädjen i att spela gratisspel?

Gratisspel spelar jag ofta. Det finns tiotusentals av dem och många är riktigt beroendeframkallande. Ofta har de en lugnande effekt på vardagen (fast vissa skjutspel kanske inte riktigt går in i den kategorin).

För roliga gratis spel existerar en blogg liknande denna till vilken länken leder. Bland annat finns en otrolig samling fantastiska bilspel där. Kika in och roa dig lite. Släpp digitalkameran några minuter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag 29 september 2008

Söndagsgnäll - vecka 39

Det har blivit lite av en tradition här, att istället för att peka ut den absolut bästa digitalkameran just nu, som en snygg avslutning på veckan, gnälla lite istället.

Bäst i test vad gäller elevtrivsel får nog inte måndagsschemat för klass IB1B på katedralskolan i Uppsala. Man kan inte inleda veckan med två 90 minuters lektioner i biologi och fysik. Det funkar bara inte så!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

fredag 26 september 2008

Två dagars avkoppling - tyvärr utan bloggande

Digitalkamera tar nu två dagars uppehåll så vänta er inte att varken tester, guider eller några som helst tankar kommer att nedklottras här under helgen.

Jag ska till Gotland, paradisö på sommaren och lite smådyster på hösten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

torsdag 25 september 2008

Literaturens kraft överrumplar den lässvage

Händerna har tillsammans tio fingrar. Det krävs inte fler fingrar för att räkna upp antalet böcker jag har läst i mitt liv. Otroligt men sant. Just nu är jag otroligt nöjd över att ha tagit mig igenom Nick Hornbys "Om en pojke" (skolarbete, obligatoriskt) samt någon fransmans "Tristan och Isolde" (se föregående parantes).

Literaturens tester och guider är bokrecensioner. Jag blir alldeles yr när jag måste skriva sådana. Jag fattar aldrig vad jag ska skriva. Tror aldrig jag har rekommenderat en bok till någon. Nej, en blogg om böcker kommer jag aldrig starta. Men den bästa digitalkameran hittar jag gärna åt er.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag 24 september 2008

Fram med dammtrasan - nu ska digitalkameran putsas!

Om exakt en dryg vecka (oj så exakt det blev där) åker jag ut på turné med pompa och ståt. För ära och berömmelse styr jag kosan till...ja Finland var det visst.

Men, socialt umgänge är ju inte så dumt, och finnar kan ju vara riktigt trevliga så länge de inte sitter på näsan (åh så tråkigt, så tråkigt skämt). Dessutom ska trotjänaren Sony håvas upp från någon av hurtslådorna. Tyvärr är det inte bara Sony som måste dammas.

Jag har ledigt imorgon samt på fredag. Därför har jag fått i uppdrag att damma hela huset. Urk.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag 23 september 2008

Moon Dance - digital dekoration i mitt rum

Digitalkameran kan göra under. Satt just och funderade över vad jag ska dela med mig av för erfarenheter idag, och råkade tittade upp för en sekund, bara för att se mitt rums enda tavla. Denna tavla går med namnet "Moon Dance".

Framför en fullmåne dansar en val i vattnet. Endast den drypande våta stjärtfenan sticker upp och det är riktigt effektfullt. Kortet är taget på natten (uppenbarligen, visserligen) vilket gör det extra läckert.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

En hel flugsvärm i en smäll - köp en iAllt

Jag hittade just en trevlig mobiltelefon som också är en videokamera tillika digitalkamera med 3,2 megapixel, här är en bild. Mobiltelefoner har ju allt nu för tiden. Internetuppkoppling, inbyggd GPS-sändare, MP3-funktioner och så vidare. Jag har fantiserat ihop en iAllt, jag längtar efter att den ska komma ut i butikerna. I själva verket är iAllt en mobiltelefon, men bara ett mikrochip som man sätter i örat varifrån en liten sladd med diameter 0.02mm planteras in från örat ner till stämbanden, där en (mikro)fon är placerad

Jag har tänkt att min iAllt ska ha följande funktioner:

Bluetooth för trådlöst nätverk
Inbyggt mobilt bredband
MP3-spelare
Video-spelare
Digitalkamera
Videokamera
GPS-sändare
Kaffeautomat
Tandrengörare

Glömde jag något? Åh, det ska naturligtvis gå att ringa med den.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

söndag 21 september 2008

Strechar du regelbundet? Gör du det?

Jag tillhör den biologiska familjen "kan inte stretcha". Jag är så ovig att jag inte kan sitta skräddare utan att drabbas av stora smärtor. Dessutom är jag långdistanslöpare, varför det är extra misslyckat att jag inte kan stretcha.

När jag försöker göra en klassisk övning i stretching så får jag ont, så ska det väl inte vara? Det ska väl bara dra i musklerna? Därför undviker jag ständigt streching, och går därför ständigt med träningsverk.

Världens bästa digitalkamera av märket Sony DSC-W40 har för övrigt dammat igen. Ska dock snart ut och resa och då åker den ta mig tusan med.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Patrik 1,5 - Lördagsbio med Brio och Ahlgrens

För första gången på sju evigheter och nitton halvtimmar gick jag idag på bio. Det blev svensk film, av Ella Lemhagen, som har gjort ett par bra filmer tidigare. Varje gång jag ser på film blir jag sugen på att äga en videokamera, då min sony digitalkamera kanske inte tar de mest högkvalitativa bilderna.

I vilket fall var detta en ganska bra film, lite mysig sådär, stundtals riktigt rolig. Torkel Petersson (från bland annat "Kopps") var bäst på duken med jag måste erkänna att jag är imponerad av unge Tom Ljungman (tror han hette så) som 15-årig kriminell homofob.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

lördag 20 september 2008

Tristan och Isolde - gammal text med anor av damm

En av alla de böcker som måste genomlidas i min svenskkurs är "Tristan och Isolde", en känd kärlekshistoria där man egentligen nöjer sig med att veta ungefär hur det gick till, själva tragedin dvs. Näpp, 140 sidor måste betas igenom.

Snackade igår om kulturens många sidor, och hur jag inte lyckats falla för läsning. Idag satte jag mig ner och intalade mig själv att nu ska jag läsa femtio sidor ur "Tristan och Isolde" så är det överstökat. Jag svimmade av tristess efter fyra bokstäver och vaknade upp först för fem minuter sedan.

För den bästa digitalkameran i världen finns det inget utrymme i min nya miljö, som är lika igendammad som en dammsugare från Delicato. Torr som fnöske.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

fredag 19 september 2008

Kulturen har ju många outforskade sidor...

Jag är en sådan som ägnar mig mycket åt digitalkameran. Jag dräglar över värstingarna, kollar in tester och guider, håller koll på vad som just nu är bäst i test och så vidare. Jag pysslar också en del med musik, arrangerar och komponerar. Det blir väldigt mycket sånt, och väldigt lite litteratur.



Jag har läst ungefär tio hela böcker i hela mitt liv, ungefär tre har jag läst från början till slut. Annars har jag påbörjat ett trettiotal böcker som totalt blir ungefär mängden sidor i de sju resterande böckerna. Därför passar det just mig extra lite att det är en förbannat massa böcker man ska läsa i den linje på gymnasiet jag nu suckar mig igenom. Urk.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

tisdag 16 september 2008

Rädd för frisören, någon mer än jag?

Det börjar bli dags att klippa sig, bland det värsta jag vet. För det första lyder den enda barberiska fras jag känner till "kortare". Jag kan inte förklara hur jag vill ha det. Dock är det lite enklare här än i Slovakien, där de inte pratar ett levande språk.

I övrigt börjar skolan 8.20 imorgon, det är tidigare än den magiska gränsen. Förra veckan kom jag tio minuter för sent. Jag är skeptisk även inför denna gång. Det är svårt att genomföra sådana tester tidigt på morgonen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om en pojke - 70 sidor är galet mycket

Läsläxor var något jag för det mesta slapp under mina år på amerikansk internationell skola i Slovakien. Här måste man ju läsa hela tiden. 70 sidor ur boken "Om en Pojke" eller "About a boy" ska vara lästa till på onsdag. Jag kan inte läsa. Jag ser bara ord, inget sammanhang.

Det är väldigt mycket mindre arbeten där man får användning av sin/sitt:

...notprogram
...videoskaparprogram
...digitalkamera
...kreativa hjärnhalva

Istället är det böcker som ska betas av, tillsammans med bröderna Overhead-apparat och kassettbandspelare. Skolan i Sverige verkar inte ha utvecklats sedan grottmänniskan för första gången kom på att det gick att klia sig där bak.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

söndag 14 september 2008

Facebook en plats där man samlar ett livsverk

Jag har nu efter en dryg vecka ca 100 vänner på "fantastiska facebook". Så många vänner har jag inte ens i fantasin, hade jag sagt för en månad sedan. Nej, man har samlat ihop ett helt 17-årigt liv av vänner. Bland annat min dagis-kompis som jag träffade senast för ungefär 10 år sedan lyckades jag hitta på facebook.

Vad som däremot inte är lika fantastisk är att facebook rapporterar om varenda liten grej och jag har underligt nog inte lyckats lista ut hur man ändrar på det. Varje gång någon vän har lagt till mig, bekräftat mig, skrivit i min gästbok, sänt mig ett meddelande eller tappat en penna på golvet så skickas det till min Gmail, till vilken jag också tar emot viktiga meddelanden om till exempel länkbyten, domännamn-räkningar osv.

Aja, man ska vara glad så länge man får dessa meddelanden för snart tar väl vännerna slut. Kanske skulle man också börja lägga upp bilder, och därmed får ju gamla sony, den bästa digitalkameran i världen, plockas ner från hyllan och dammas av. Det börjar bli så dags nu.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

lördag 13 september 2008

Ecce Homo - homosexuellt bildspråk i domkyrkan

Uppsala Domkyrka fylldes nyligen till bredden, först koncert med Uppsala Domkyrkas Gosskör, och sen bildutställningen Ecce Homo. För tio år sedan bjöds Aids-sjuka till just domkyrkan för att en gång i sitt liv få se sig accepterade med sina sexuella ställningar. Detta blev då till en känslosam tillställning, då många var emot utställningen.

På tio år hinner dock mycket ändras. Intresset har växt enormt och domkyrkan var så full så jag var glad att jag hade förmånen att få stå uppe på orgelläktaren. Själva bildspelet var dock ganska långsamt så jag cyklade hem. Efter 5m upptäckte jag att jag borde tagit på mig mössa, vantar, sockor, vinterjacka, kängor, overall samt åkt taxi istället. Man kan aldrig sluta gnälla på detta rödnäsade ställe. Hade jag haft digitalkameran i fickan hade den väl varit ohjälpligt död vid det här laget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

fredag 12 september 2008

Kulturnatten i Uppsala het trots kylan

Som Uppsalabo är kulturnatten högst på heta listan så här natten före. Programmet i sig tog upp flera sidor i den bifogade Kulturnatten tidningen med Uppsala Nya Tidning tidigare i veckan och onekligen är många intresserade av att se hur hur kulturellt talangfullt Uppsala är.

Själv är jag med på ett hörn, dvs domkyrkans sydvästra hörn. Inga fler detaljer. Här kan man nog i alla fall räkna med fallande blixtar från tusentals digitalkameror och mobilkameror. Kanske skulle man ta sig ner på dan och kika lite. Förutsättningen får bli att det inte är lika förrädiskt kallt som idag. Solen sken på dan när jag skulle ut och springa och gick därför ut i shorts och t-shirt, brutalt idiotiskt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

torsdag 11 september 2008

Jag glömde digitalkameran hemma, buääh!

Jag kunde inte tro mina ögon när det slog mig att min älskade sony digitalkamera inte låg i min ficka när jag satt på bussen till Stockholm idag. Att få föreviga sina vänner flygandes upp och ner i en så kallad Space Ball på Tekniska Muséet hade inte varit så dumt.

I övrigt har jag på ett och ett halv år tagit 8712 bilder med min kamera. Batteritiden har försämrats lite men definitivt inte bildkvaliteten. Dock så är den för "ute" för att längre räknas som ett hett tips, gamla Sony DSC-W40.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

onsdag 10 september 2008

Värme i huset då hösten pågått i en månad

Elementen har nu äntligen luftats ur i lägenheten och det är varmt igen. Som bekant har Sverige haft regn oavbrutet sen en månad tillbaka (nej oj, jag registrerade nog 10 minuter sol där någon gång för tre veckor sedan, jag glömde visst det). Regn medför sällan värme och det har varit kallt som en isbjörn.

Nu utstrålar dock elementet i mitt rum värme igen. Imorgon ska jag för övrigt på skolresa över dagen till Stockholm. Nu åker digitalkameran fram. Kanske är det någon annan som tänkt likadant och då finns möjligheten att vi imorgon har ett sprillans nytt digitalkamera test. Trevligt värre!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

tisdag 9 september 2008

Långdistanslöpning kräver en enorm självdisciplin

Som ni märker har jag på senaste tiden börjat blogga om lite grejer som inte direkt har någonting att göra med digitalkameror. Detta har jag gjort för att jag inte driver någon direkt personlig blogg och jag har känt ett behov att få uttrycka mig om lite annat också.

Glöm dock för all del inte att bloggen redan är fullspäckad av diverse tester, guider och tips om hur du får tag på den bästa digitalkameran.

I min nya klass finns det två långdistanslöpare som förmodligen ligger lite över min kapacitet vad gäller explosivitet och uthållighet. På min förra skola var jag överlägset bäst på hela skolan när det gällde denna krävande gren, vilket kanske gjorde att jag inte fick så jättebra träning när vi sprang i skollaget, då jag inte hade någon att tävla mot.

Nu är det annorlunda däremot. Efter en tuff uppvärmning körde vi idag upp och ner en mördarbacke. Att backen var gräsmark gjorde saken ännu svårare, då det regnade för fullt och leran blev mycket hal. En och en startade vi. Den andra gången vi skulle uppför startade jag först, och genom att ta ut mig fullständigt lyckades jag hålla mina vänner bakom mig. På vägen ner, dock, så fick jag förbannat ont i bakre övre delen av båda låren. Jag misstänker sendrag. I vilket fall var det fullkomligt omöjligt att låta musklerna koppla av.

Eftersom jag har låg smärt-tolerans vad gäller smärtor jag inte är van vid blev jag illamående. Därför var jag tvungen att vänta ett bra tag längst ner innan jag kunde börja, vilket naturligtvis fick mig att verka sämst, då jag en minut efter mina vänner kom pustande upp. Har övervägt om det faktum att jag fortfarande är lite förkyld och inte sprungit på en vecka kan ha spelat en roll i mitt oväntade illamående, eller om jag helt enkelt blev så trött så att jag mådde dåligt.

Hoppas innerligt att smärtan och illamåendet inte blir lika allvarligt nästa gång så jag orkar hålla tempot. Man vill ju inte gärna verka sämst, eller hur?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kanske, kanske, åker digitalkameran fram igen

Äntligen händer det lite i vardagen! I övermorgon ska jag till Stockholm på skoltid, och förutom det faktum att vi ska på etnografiska muséet är jag ganska positiv inför trippen. Alltid kul att röra på sig!

Sen är det ju läge att ta fram sin gamla sony digitalkamera och få med resan på bild. Det är någonting jag har längtat efter att få göra länge. Så, i med batteriet i laddaren och vänta in torsdag! I övrigt har några förändringar i skolschemat skett vilka bland annat innebär att skolan startar 8.20 på onsdagar (alla vet ju att 8.30 är den magiska gränsen, det är en oskriven lag att inte ha lektioner tidigare än så). Jag är så arg så jag planerar gå ut och jogga i regnet. För övrigt regnar det alltid i Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

söndag 7 september 2008

Att minnas utan digitala bilder, facebook fyller en viss funktion

Till en början var jag mycket skeptisk till det här med facebook. Man kan knappast säga att jag toppar listan över mest sociala personer, trots att jag på min senaste skola var skolfotograf och alla visste vem jag var.

Men så fick jag för mig att starta ett facebook konto, och då har det gått upp för mig att man praktiskt taget kan återfinna ett helt liv av vänner. Till en början hittade jag gamla godingar från lågstadiet, och sedan också från dagis. Min bästa vän på dagis var det förmodligen tio år jag träffade senast och hon bor i Norge nu. den potentiella chansen att jag någonsin stöter på henne igen är ungefär lika stor som den att jag stöter på mina vänner från det Slovakien jag just flyttade ifrån igen - kanske inte särskilt stor. Facebook var en lyckad idé, det måste erkännas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Att inte kunna läsa vid sjutton, för sjutton...

Jag har nyligen gjort en fasansfull upptäckt. Jag kan inte läsa längre. Jag lade mig idag och försökte läsa boken "About a Boy" (sv. Om en Pojke). Jag körde fast direkt. När jag såg på orden blev de helt suddiga, och till slut var de bara en stor klump, sen svimmade jag. Jättekonstigt, är bokstäverna för små?

Jag har inga problem med synen. Det är bara att det att när det kommer för mycket ord på en gång blir jag trött och somnar. Jag har försökt alla trick; sitta och läsa, stå och läsa samt läsa samtidigt som jag står på händerna. Jag har somnat varje gång (när jag stod på händerna gjorde det ont att somna). Nej, min stora hobby på sistone har varit digitalfotografi, och allt jag ser att läsa är när jag läser om den bästa digitalkameran i ett sprillans nytt test. Knäppt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

lördag 6 september 2008

Jag blev just så sugen på chips...

Jaja det här har ingenting att göra med vare sig digitalkamera tester, guider eller över huvud taget något digitalt. Men ibland blir man ju bara så ledsen.

Det är fredag kväll, långfilm på TV, sorger och bekymmer är borta, och så HAR VI INGA CHIPS! Inte minsta lilla nacho! Jag går nu och lägger mig i vrede och saknad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

torsdag 4 september 2008

Skolfotograferna tjänar på de som slarvar

Idag erhöll vi våra skolfoton i skolan. Detta innebär ett vitt kuvert innehållande ett klassfoto, samt individuella bilder i alla former och storlekar. Dessa bilder är av fin kvalite, och väljer man att skicka tillbaka dem är det nästan sorgligt att gå med vetskapen att de kommer kastas bort.

Nej, samtidigt som skolfotograferna räknar med att förhoppningsvis ett större antal köper bilderna, hoppas de också kunna inkassera lite extra från de som helt enkelt glömmer att skeppa tillbaka korten innan bestämd tid (vilken är sju dagar efter det att man erhållit bilderna).

Själv brukar jag inte köpa skolfoton. De kostar skjortan och det är lika enkelt att bara ta sin sony digitalkamera, som ju är den bästa digitalkameran för detta ändamål (enkel, smidig och lätt) och ta en bild av sig själv om nu farmor eller mormor nödvändigtvis måste ha en. Det är väl klassfotot som ligger högst på intresseskalan, men eventuellt är det väl så att jag efter tre år i ett av Sveriges tuffaste gymnasieprogram helst vill glömma hela alltet inkluderande de klasskamrater jag nu just lärt känna. Man vet inte. Men i år blir det nog inga bilder för min del. Kommentera gärna detta inlägg och påminn mig om att jag måste skicka tillbaks dem.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Värdelösa genomruttna onsdag

Onsdag är städdag i min familj. Städa betyder damma och dammsuga. Det finns tre saker i livet som är tråkigare än när ens digitalkamera inte fungerar och man inte kan använda den på tre veckor.

1. Diska
2. Damma
3. Dammsuga

Det är så tråkigt så att klockorna dör.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag 2 september 2008

Konsten att misslyckas med att komma ihåg

Konfirmationen är en viktig tid i våra liv, åtminstone för de som går igenom den. Som konfirmand erhåller man olika minnen. Ett foto av konfirmandgruppen tagen med högkvalitativ digitalkamera, ett dopljus och ett dopminne i form av ett vackert utformat dokument. I vår grupp fick vi också en liten låda med en spegel inuti.

Nu, efter drygt två år, har jag lyckats skjuta en boll på ljuset som gick sönder, samt tappa bort fotot, minnet och asken. Ack, undrar hur länge jag kan komma ihåg den vackra tiden utan dessa objekt...Kanske skulle man redan då ha haft en bra digitalkamera...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag 1 september 2008

Räkna aldrig ut årsavgifter - man mår inte bra av det

En av uppgifterna för mig som skribent på den här bloggen är att guida den intresserade till en både bra och billig digitalkamera. Priser har betydelse här och därför tänkte jag idag diskutera kaffe.

Där jag för tillfälligt går och studerar kostar det fem kronor för en kaffe. Man kan också köpa ett så kallat kaffekort, där man får 10 kaffe för 30 kronor.

Själv skulle jag knappast kalla mig själv kaffeberoende...men en lunch utan kaffe står jag inte ut med. Ok, det där lät lite konstigt, glöm det. I vilket fall, en kaffe om dagen i en månad blir då ca 60 kronor totalt om man tänker sig fyra veckor. Och på ett år blir det ca 540 kr, om man tänker att det är 180 dagar på ett skolår. 540 kronor? Vänta nu? Är inte det ganska mycket?

Hur mycket kan du inte få för 540 kr? Du kan få ett par riktiga gourmet-middager på restaurant, det betalar två hemsideräkningar på ett år, och du kan köpa mängder av kläder.

Nej, årsavgifter är inget vidare. Särskilt inte om du röker, då kommer du få lunginflammation av svår ångest om du skulle få för dig att räkna ut vad cigaretterna kostar dig på ett år.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Har ni varit väldigt trötta någon gång?

Här är ett tips för dig som inte vill dricka Red Bull, Kaffe, ta kaffeintabletter, droger eller vad det nu är, du måste hålla dig vaken i alla fall:

Öppna ögonen på vid gavel, hur jobbigt det än är. Ta sedan din digitalkamera och ta ett kort på dig själv med stark blixt. Min Sony Digitalkamera har jättestark blixt och sedan jag provade min idé för en timme sedan har jag inte ens kunnat blinka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,